ויסקי

ויסקי

ויסקי הוא אחד המשקאות האלכוהולים הנפוצים והנמכרים ביותר בעולם. הויסקי מופק מדגנים וממוצע ריכוזי האלכוהול בו מגיע לכארבעים אחוזים.

את שמו של הויסקי ניתן לאתר במקורות השפה הקלטית קרי: האירית והסקוטית, ופירושו הוא "מימי החיים".

את הויסקי מביאים למדפי הבארים והפאבים מסקוטלנד, מאירלנד, מקנדה, מיפן ומארצות הברית. אולם מיוחסת לויסקי המיוצר בסקוטלנד יוקרה ואיכות לא לא זוכות אף אחת מיתר המדינות הנקובות מעלה.

את הויסקי שותים על פי רוב נקי, אפשר להוסיף מעט קרח.

ייצור ויסקי

ייצור ויסקי אינו עניין של מה בכך, יש מספר רב של שלבים לעבור בטרם מגיעים לשלב ביקבוק המשקה והפצתו.

תחילה משרים את השעורה עם המים. אחרי ההשריה פורשים את הגרעינים הרטובים ומניחים להם עד שהם מנביטים. משהגרעינים נובטים הם מועברים למעין כבשן, העוצר את תהליך ההנבטה ואף מוסיף טעם. סיום שלב זה הופך את הגרעינים ל"לתת", מאלט. אחר כך טוחנים את הגריעינים לכדי קמח, מערבבים עם מים חמים מספר פעמים עד לנקודת הרתיחה. בוחשים עד שהעמילן שנוצר הופך לסוכר. את התוצר מקררים. או אז מתחיל מהלך התסיסה באמצעות תוספת של שמרים שבסוף התהליך הופכים לעיסה אלכוהולית בריכוז של עד 8 אחוזים. השלב הבא הוא זיקוק העיסה בזיקוק דודי ולאחריו בזיקוק רציף. זיקוק היכול להעלות את ריכוז האלכוהול עד לכדי שיבעים אחוזים. כעת הויסקי הפך נוזל שמתחיל תהליך של יישון של מספר שנים היכול נוע משלוש שנים ועד 20 שנה בחביות עץ אלון שנותנות לו את טעמו וצבעו הייחודיים כל כך כמו גם שבתהליך זה ריכוז האלכוהול יורד מעט. לבסוף עובר הנוזל סינון ועירבוב ייחודיים המקנים לויסקי את את טעמו או אז הוא נשלח לביקבוק ומופץ לציבור הרחב.

סוגים שונים של ויסקי

ויסקי בלנדד - כדי שויסקי יקרא ויסקי בלנדד עליו לעמוד במספר קריטריונים: עליו להיות מופק בסקוטלנד, במשקה צריך להיות לפחות חמש אחוז ויסקי סקוטי מאלט וויסקי גריין. ועל מרכיב המאלט או הגרין להיות מיושן לפחות שלוש שנים בחביות עץ אלון. זהו בעצם הויסקי המכונה "סקוטש" והוא מכיל מספר תזקיקים.

ויסקי מאלט - זהו למעשה הויסקי המשובח והיוקרתי ביותר אולם הוא גם היקר ביותר. ויסקי מאלט מכיל מאה אחוזי לתת ועליו לשאת את התוית "Pure Malt". ויסקי מאלט יכול להכיל סוג יחיד של מאלט אז הוא ניקרא Single Malt והוא יכול להכיל מספר רב של מאלטים ויכונה בלנדד מאלט.

ויסקי גריין - ויסקי זה על פי רוב לא נמכר כמשקה עצמאי כי אם משקה המשתמשים בו לעיבוי, לערבוב ולייצור ויסקי בלנדד. גריין מציין את המילה דגנים. ויסקי זה עובר זיקוק רציף.

בורבון - ויסקי ידוע המיוצר בארצות הברית באזור הנקרא בורבון. ומופק מתירס (כמובן). כדי שנוכל לקרוא לבורבון – בורבון עליו לעמוד בקריטריונים הבאים: עליו להכיל לפחות חמישים ואחת אחוזי תירס כמו גם שאסור שאחוזי האלכוהול בו יעלו על שמונים אחוזים. הבורבון עובר תהליך של יישון הנע בין שנתיים לארבע שנים ומאופיין בטעם מעושן הודות לתהליך ההשחמה שהוא עובד במהלך תקופת היישון.

טנסי - זהו סוג של ויסקי מסוג בורבון שבנוסף לתהליך הייצור הסטנדרטי של הבורבון מקבל המשקה גם מייפל.

מותגים של ויסקי

  • ג'וני ווקר | Johnnie Walker
  • בלנטיינס | Ballentines
  • גראנטס' | Grant's
  • פיימוס גראוס | Famous Grouse
  • דיוארס | Dewar's
  • שיבאס ריגל | Chivas Regal
  • דימפל | Dimple
  • האנקי באניסטר | Hunkey Bannister
  • בלאק אנד וויט | Black & White

קוקטיילים על בסיס ויסקי

ראסטי נייל או מסמר חלוד – המוצרים הדרושים הם 20 מיליליטר דרמבוי 40 מיליליטרוויסקי סקוטי. מוזגים את המרכיבים לתוך כוס אולדפאשיין עם מעט קרח ומערבבים. ניתן לעטר את הכוס בקליפת לימון.

הבהרה

אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר. השתיה אסורה למי שלא מלאו לו 18 שנים. אנא - שתו באחריות!

בחזרה לחלק העליון